Blog

Ce se întîmplă dacă beneficiezi de indemnizaţia de şomaj şi hotărăsti să pleci din Spania?

Autor:

Ce se întîmplă dacă beneficiezi de indemnizaţia de şomaj şi hotărăsti să pleci din Spania?

În situaţia de criză, în care se găseşte ţara, multe persoane primind indemnizaţia de şomeri, ce le corespunde, îşi planifică călătorii de scurtă sau lungă durată în afara ţării, cu scopul ca posterior, să emigreze în ţări cu oportunităţi de muncă şi carieră mult mai avantajoase decît cele ce se oferă la moment în Spania.

Imigranţii, cu reşedinţă în Spania, care au pierdut locurile de muncă, aflîndu-se în situaţia de şomeri, profită pentru a călători în ţările de origine cu scopul de a-şi vizita rudele sau pentru a căuta alternative, dată fiind situaţia economică dificilă din ţară.

În acestă situaţie, este esenţial ca benefeciarii de indemnizaţii /ajutorul de şomeri, să cunoască că legea stabileşte unele obligaţii pe care trebuie să le îndeplinească oricine, deoarece – „necunoaşterea legii nu exclude îndeplinirea ei” .

Dat fiind faptul ca beneficiarii de indemnizaţia /ajutorul de şomer,primesc autorizaţia de a părăsi ţara pentru un timp îndelungat, doar în cazul în care doresc să aplice pentru careva studii, să caute de muncă sau să participe la acţiuni de cooperare internaţională, aceştea sunt obligaţi de a comunica Agenţiei pentru Ocuparea forţei de muncă despre părăsirea ţării, suspendînd temporar indemnizaţia/ajutorul primit.

În cazul în care un beneficiar pleacă din ţară fără a comunica Agenţiei pentru Ocuparea forţei de muncă şi acesta din urmă află despre ieşirea sa, îl obligă de a returna suma integră a indemnizaţiei/ajutorul primit.
Agenţia pentru Ocuparea Forţei de muncă pe pagina sa web, prezintă schematizat ceea depsre ce s-a relatat anterior, acest grafic este tradus şi publicat pentru cetăţenii moldoveni şi români ce vizitează blogul Asienta Asesores.

+info:

Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE)
Asienta Asesores

0


Sobre el autor

Confiamos en ti y en tus proyectos, y por eso te asesoramos en el desarrollo de tu actividad profesional y te damos las herramientas que más se adaptan a tus necesidades. Queremos ofrecerte servicios integrales de asesoría fiscal, contable, laboral y de formación para pequeñas y medianas empresas